A Könyv barátai hálózat

KÁRPÁTIA KÖNYVESHÁZ

Szervezetünk, az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó, állami tulajdonban álló Magyar Házak Nonprofit Kft. komplex Kárpát-medencei regionális fejlesztési program megvalósításán dolgozik, igyekszik új eszközöket és módszereket találni a külhoni magyar közösségek és szervezetek megerősítésére és lehetőségeinek bővítésére. 

Ennek a programnak egyik legtöbb eredménnyel kecsegtető fejezete a debreceni Partium Ház által „Kárpátia Könyvesház, a külhoni könyvek otthona!” szlogennel indított projekt, melynek célja a nemzetpolitikai szempontból fontos művek kiadásához és újrakiadásához, a már kiadott könyvek egységes felmutatásához és értékesítéséhez szükséges feltételek megteremtése, valamint a Kárpát-medencei (partiumi, erdélyi, délvidéki, felvidéki, kárpátaljai, muravidéki és őrvidéki) magyar könyvkiadók könyveinek népszerűsítése és piacra juttatása. 

A külhoni magyar könyvkiadóktól átvett könyvek egy részét a Magyar Házakban – köztük a Partium Házban – tesszük elérhetővé, ahol dedikálásokkal egybekötött szerzői estek, könyvbemutatók szervezésére is lehetőség nyílik, más részét pedig könyves rendezvényeken mutatjuk be, és értékesítjük. 

A Partium Ház legfontosabb célkitűzései között nem csupán a külhoni nemzetrész felkarolása, bemutatása szerepel, hanem a várossal való kulturális kapcsolatok megerősítése, sokszínűvé tétele is. Immár harmadik éve, hogy a Partium Ház jóvoltából a Debreceni Ünnepi Könyvhéten a külhoni magyar irodalom is kézzelfogható közelségbe kerül az anyaországi olvasók számára.

A Kárpátia Könyvesház 2020-ban, a Debreceni Ünnepi Könyvhét részeként, 25 külhoni magyar kiadót hozott el a cívisváros olvasóközönségének a Dósa nádor térre, ahol dupla pavilonjában több mint 150 könyvcímmel volt jelen, nem kevesebb, mint tíz író-olvasó találkozó keretében mutatva be a határon túli magyar szerzőket is. A Méliusz Juhász Péter Könyvtárral együttműködve, 2021-ben is Magyarország legreprezentatívabb külhoni könyves seregszemléjét valósítottuk meg Debrecenben.

A Kárpátia Könyvesház a Kárpátok Bora projektünkhöz is jól kapcsolódik: a Kárpát-medence legjobb magyar könyvei mellé a Kárpát-medence legjobb magyar borait kínáljuk.