A Könyv barátai hálózat

ONDÓD JÖVŐJÉÉRT EGYESÜLET

Az egyesület a DEMKI Ondódi Közösségi Házában működik (Debrecen, Kádár dűlő 61/c.), az intézménnyel együttműködve végzi a közösségi ház programozását, segíti a helyi közösségek működését.

Mivel a városrészben  nincs könyvtári szolgáltatás ezért 2014 óta működtetünk Könyvet-könyvért csere-bere polcot, ahol a jóállapotú, ajándékba kapott könyveket cserélhetik, vagy olvashatják helyben a lakosok.

Idén tavasztól ezt a szolgáltatást a felújított közösségi házban is újraindítottuk, a pandémia és a felújítás miatti kényszerpihenő után. Kisgyermekek számára külön könyvespolcon kínáljuk a nekik szóló könyveket.

Fontosnak tartjuk az olvasás, az irodalom népszerűsítését, ezért rendszeresen szervezünk előadóművészeti esteket, ahol elsősorban a Csokonai Színház művészeinek a közreműködésével szeretnénk minél több lakost az olvasásra buzdítani.

Januárban a magyar kultúra napjához, ősszel az idősek hónapja, illetve decemberben az adventi programon rendszeresen megszervezzük ezeket az alkalmakat. Így az ondódi közönség találkozhatott például Szabó Magda műveivel Vranyecz Artúr tolmácsolásában, Ady és Csinszka kapcsolatáról Mészáros Ibolya előadásában láthattak monodrámát. De rendszeresen tart verses esteket Papp István és Dánielfy Zsolt is. A Köszönjük Magyarország! program keretében Jámbor József Villon estjét is elhozhattuk a városrészbe.

A gyermek korosztály számára inkább zenés-verses programokon népszerűsítettük, elsősorban a magyar költők műveit. (Pl. Csicseri és Borsó, Kíváncsi Katica és Mesezenekara, Reschofsky György.) 

Célunk, hogy ezeknek az alkalmaknak a számát bővítsük, és megpróbáljuk elérni a kamaszokat, fiatal felnőtteket is. 

Reméljük, hogy a Könyv barátja cím elnyerésével lehetőségünk lesz a kapcsolatainkat bővíteni és a hálózat tagjaival közös programokat szervezni!